Ga naar de inhoud

Voel de vrijheid van jezelf zijn

Laatst geüpdatet op 9 februari 2024

 

Hoe komt het dat je denkt dat niemand op jou zit te wachten?”

Dat vroeg ik mezelf af.

 

Eerder was het een onbewuste overtuiging (‘niemand zit op jou te wachten’) Ik had het druk met doen alsof dat wél zo was, rebels, grote mond, alles beter weten, dat soort gedrag.

Onbewuste patronen en overtuigingen kun je niet aanpassen. Het zijn de ‘verborgen bestanden’ in jouw systeem.

Bewustzijn is alles!

 

Voel jij de vrijheid van jezelf zijn? Heb je de leiding over je eigen leven? of is dat iemand anders, iets anders? Je verleden, je trauma, een grotere macht? Vraag jij toestemming of goedkeuring? Voelt dat wel eens als onvrij? Alsof je niet je eigen koers vaart?

Jaren geleden kwam ik een vriendje van vroeger tegen. Na een tijdje bijpraten over hoe onze levens waren verlopen, vroeg hij opeens: ‘waar is die vrije geest van jou gebleven? Ik herken je niet meer’.

Dit raakte mij meer dan ik in eerste instantie dacht en daar bleef het bij.

Weer een aantal jaren later zat ik bij mijn studiecoach. Het was het intakegesprek. Zij stelde mij een heleboel vragen en ik gaf braaf antwoord en vond dat ik het er goed vanaf bracht. Toen zei ze: ‘ben jij nog van plan om achter het stuur te gaan zitten van jouw levensbus?’.

Ik weet nog heel goed dat ik dacht: ‘huh, wie denkt zij dat ze is en zoiets kan zeggen tegen mij terwijl ze ze me nauwelijks kent? Levensbus? wat is dát voor een woord?!’

Ik stond op en zei: 'ik ga, wij zijn geen goeie match!'

 

Wat ben ik blij dat ik weer ben gaan zitten en het traject ben aangegaan bij haar, mét haar. Zij had gelijk! Ik ben haar voor altijd dankbaar voor die confrontatie. Het heeft mij bewust gemaakt van onbewuste patronen en het heeft me in beweging gebracht.

 

Wie was ik kwijtgeraakt?

Dat was die jonge vrouw met de vrije geest die zo goed wist wat ze wou. Ze was avontuurlijk, open en vrij. Ze wilde alles uit het leven halen wat erin zat, ontmoeten, onderzoeken, ontwikkelen, bloeien en de wereld een beetje mooier maken. Waar was zij gebleven terwijl ik mijn serieuze, volwassen leven leefde, zoals ik dacht dat het hoorde, zoals het gewoon ging. Voor een groot deel op de automatische piloot.

 

“Door ervaringen in het leven zijn we meester geworden in het wegstoppen van gevoelens. Soms zelfs tot op het bot. Er ontstaan blokkades waar vanuit de “bezige overlevingsmind” ons constant in beweging of zelfs in onrust houdt”

lerenloslaten.com

Jan Bommerez

 

Eenmaal bewust van iets kun je nooit meer terug naar niet bewust. Eenmaal weten is nooit meer niet weten. Je valt wel es terug, soms een paar stapjes, soms een paar meer maar nooit weer terug naar dat punt vóór de bewustwording. Dat is persoonlijke groei en de weg naar meer innerlijke vrijheid.

 

Onze eigen vrije wil

We hebben een vrije wil, we kunnen kiezen om (iets) te veranderen of niet. Niet kiezen is ook een keuze. Bewustwording komt met verantwoordelijkheid.

 

Dr. M.L. King zei: “if i can not do great things, I can do small things in a great way”

 

Wil je iets veranderen in jezelf of je situatie, stel dan een helder en positief doel. Pak het stuur vast. Maak een bewuste keuze waar je naar toe wil. Wil je meer bewegen, gezonder eten, minder ruzie maken, meer zelfvertrouwen hebben, je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, je hart openzetten voor een nieuwe liefde, een boek schrijven, emigreren… wat wil je?

Bedenk:

– hoe zal het mijn leven beïnvloeden

– wat is de meerwaarde die er nu nog niet is

– wat is de gewenste uitkomst

– doe ik het wel voor mezelf

Een doel zonder plan is alleen maar een wens

Plan de ‘innerlijke reis’ die je maakt naar je doel. Een groot doel kun je in kleine stapjes opknippen. Zet elke dag een stapje. En ga ook de fout in, fouten zijn lessen, zei mijn coach dan. En als je er plezier in hebt zul je ermee doorgaan dus geniet er ook vooral van.

Geloof me, je komt weerstand tegen en valkuilen en je zult gefrustreerd en ontmoedigd raken maar je neemt jezelf voor om niet, maar dan ook nooit, op te geven. En om in jezelf en je onmetelijke potentieel te blijven geloven. Je kan veel en veel meer dan je denkt.

“you are what you believe you can be”

 

Wanneer je het stuur van je leven weer zelf in handen hebt gaan je angst, verleden, boosheid, onzekerheden en oordelen etc mee, maar op de achterbank. Stevig in de riemen! Ik zie dan altijd het beeld van een stel kinderen achterin de auto die van alles roepen over waar ze naar toe willen maar ik heb mijn voeten op de pedalen en mijn handen aan het stuur. Ik bepaal de koers.

 

VERBEELDING IS EEN KRACHTIGE TOOL

De gedachten die je hebt over jezelf maken elke keer als je ze denkt verbindingen in je hersenen. Met je verbeeldingskracht kun je eindeloos creëren. Visualiseer de uitkomst van je doel, van dat wat je anders wil doen. Je hersenen reageren daarop. En wees waakzaam voor negatieve gedachten!

Link naar mijn blog over creatiekracht en ’the power of I am….

Voel de vrijheid van jezelf zijn.

Houd het stuur vast, draai het raampje een beetje open, voel de frisse wind van nieuwe avonturen en geniet van de reis! ♡

vrouw in auto, vrijheid

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor!

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam