Ga naar de inhoud

De wereld heeft jouw wijsheid nodig

Laatst geüpdatet op 29 mei 2024

 

'Is mijn lijden ergens goed voor?'

Lijden kan worden gezien als een zegen omdat het tot ontwaken kán leiden.

Dit ontwaken kun je zien als zelfbewust worden, meer aanwezig zijn met je aandacht. Minder vanuit ego, meer vanuit je diepste zelf.

Eckhart Tolle.

 

[Geïnspireerd door de boeken en de podcasts van Eckhart Tolle]

 

OEFENING ‘WIE BEN IK’

Dit is een interessante oefening om eens te proberen.

Stel je voor dat al je herinneringen weg zijn en vraag dan ‘wie ben ik (zonder mijn verleden)?’  Ook als je denkt ‘hier snap ik helemaal niks van’. Zie het als een experiment. Niets mis mee. Je kan gerust deze vraag een week of een maand in je laten omgaan.

Onderzoek de gedachten en emoties die opkomen naar aanleiding van de vraag. Misschien komen er gedachten als ‘ik ben zwak’ of ‘ik ben dom’ of ‘ik heb het helemaal verkeerd gedaan’ etc. Probeer daar geen oordeel over te hebben. Hecht er niet aan. Loslaten dus.

Hoe? Door je er niet in te laten meesleuren. Elke keer als die gedachten er zijn en je dreigen uit het nu te halen, jezelf eruit trekken als het ware.

Ik hou van metaforen en gebruik het beeld van een kolkende rivier waar ik door meegezogen wordt maar ook weer uit kan stappen. 

Dit opent een deur naar ’transcendentie’ (er bovenuit stijgen). Je komt in jezelf in een andere dimensie als het ware. Nou ja, niet als het ware want het is echt zo. Het kan alleen wat zweverig klinken voor sommige mensen. Doe dan alsóf het zo is. Dat bedoel ik eigenlijk, want ook dan kom je er uiteindelijk wel.

Eckhart Tolle noemt het wel eens ‘een laag dieper’ gaan in plaats van ‘boven jezelf uitstijgen’, juist omdat dan de associatie met ‘zweverigheid’ wat minder is. Het maakt niet uit welke woorden je eraan geeft, zegt hij, als je het maar begrijpt en er verder mee kunt.

 

WAAR KOM JE DAN?

Bij de realisatie van wie je werkelijk bent. Je diepste zelf, je bron, God. Hoe je het wilt noemen maakt niet uit, als het je maar helpt om het te ervaren. Je realiseert je hoe diep je werkelijke zelf gaat onder alle verhalen, overtuigingen en uitdagingen.

Het is niet eenvoudig en ook geen hocus pocus of zweverigheid. Het is spirituele ontwikkeling en het is belangrijk. Grote kans dat je er plezier in krijgt.

Misschien is het wel zo dat dit de reden is waarom je hier bent. Worden zoals je bedoeld bent. Authentiek, uniek en zeer waardevol! Ik word er in elk geval altijd weer enthousiast van als ik erover schrijf.

 

OVERGAVE

Eckhart Tolle verwijst in zijn lessen wel eens naar de kruisiging van Jezus.

Hij zegt dat het kruis, naast het vreselijke martelwerktuig van die tijd, ook een symbool voor het goddelijke is, dat er een diepe boodschap in verborgen zit. De boodschap heeft met overgave te maken (‘niet mijn wil maar Uw wil geschiede’). Het laat de pijn zien en de mogelijkheid om die te boven te komen (‘sterven in die overgave en opstaan uit de dood’).

 

BEWUSTWORDING OP JE WERK

Hoe meer ‘wakker’ en aanwezig je bent hoe beter je weet waar je moet zijn of juist niet moet zijn. Denk aan een relatie of een werkomgeving.

Neem bv een werksituatie, een organisatie waar een slechte sfeer heerst, waar bv intriges zijn of conflicten, oneerlijkheid, geroddel, geldverspilling of fraude etc. Als het gevoel blijft dat je daar niet op de juiste plek bent dan zou het een goed idee zijn om weg te gaan zegt Tolle. Als je dat niet doet is het zelfs heel waarschijnlijk dat de organisatie jou weg zal sturen (je past je immers niet aan of functioneert niet in hun systeem).

Ik heb beide ervaren. Eén keer ben ik zelf weggegaan en de andere keer werd mijn contract niet verlengd. Beide keren was het op het moment dat het gebeurde stressvol en onzeker. Uiteindelijk bleek het een zegen te zijn.

Als je geen gehoor geeft aan deze sterke gevoelens (het weten) kun je ziek worden. Het lichaam gaat je dan waarschuwen.

Mijn allermooiste werkervaring was in een gezond bedrijf en een geweldig en veilig team. We werkten hard en hadden ook veel plezier. Er was saamhorigheid. Dat is de andere kant. In zo'n omgeving kun je groeien en ontwikkelen en gewoon gelukkig zijn.Ik vind dat je nooit genoegen zou moeten nemen met minder dan dat.

 

WIJSHEID IN JE RELATIE

Als je blijft op een plek die niet goed voelt (werk, relatie) omdat het zekerheid biedt, weet dan dat zekerheid ook een gevangenis kan zijn.

Je kán met een partner blijven die onbewust is en een groot pijnlichaam* heeft, mits je met je bewustzijnsverruiming daar niet meer op reageert. Als je zoveel mogelijk in het moment kunt blijven kan dat in relatieve vrede zijn.

Want door aanwezigheid in het moment ontstaat wijsheid. En in die wijsheid kan je anders omgaan met situaties en mensen. 
De wereld heeft deze wijsheid nodig!

 

*pijnlichaam: 

de restanten van pijn die achterblijven bij elke negatieve emotie die je niet volledig onderkent, aanvaardt én laat gaan, sluiten zich aaneen en vormen een energieveld dat in de cellen van je lichaam leeft. Het bestaat niet alleen uit pijn uit je jeugd, maar ook uit pijn die daar tijdens je adolescentie en volwassenheid aan toegevoegd is en waarvan een groot deel het product is van de stem van het ego. Het is de emotionele pijn die je onontkoombare metgezel is als je leven op een onwaar zelfgevoel berust. Dit energieveld van oude maar nog zeer levendige emoties dat in bijna ieder mens leeft is het pijnlichaam. 

Eckhart Tolle in het boek ‘De nieuwe aarde’

Ook in relaties heb ik dit ervaren. Misschien jij ook wel? Ik ben dan ook dankbaar voor deze lessen, voor deze bewustwording. Ons huwelijk heeft het niet gered maar we zijn in relatieve vrede en met respect voor elkaar gescheiden en gaan zo nog steeds met elkaar om. Dat is ook fijn voor de kinderen die nu volwassen zijn maar wel hebben geleden onder de spanning en de ruzies in huis, voorafgaand aan de scheiding. Een donkere periode waar ik nog steeds met pijn in m’n hart aan terugdenk. Maar waar ik dus ook wijsheid uithaal.

Hoe het momenteel voor jou ook is op je werk of in je relatie(s), het is een fijne basis om je veilig te voelen bij jezelf.

 

Wat daarbij kan helpen is mediteren met bv voor jou passende woorden die je denkbeeldig om je heen plaatst. Dit dagelijks even doen, ook al is het maar 5 minuten, draagt bij aan dat gevoel van veiligheid.

de wereld heeft jouw wijsheid nodig

Het is niet zo ingewikkeld, eigenlijk heel eenvoudig en aardend. Zoek een fijne rustige plek waar je niet gestoord kunt worden. Steek misschien een kaars aan om te focussen. Dit helpt mij altijd goed. Begin dan om in het nu te komen met een paar keer diep in-, en uit te ademen. Stel je dan voor dat je omringd wordt met mooie woorden (ook dat is energie). Gebruik je verbeeldingskracht. Vind woorden die voor jou goed voelen. Misschien kun je zien dat de woorden in gouden letters om je heen ‘zweven’. Zoek iets wat bij jou past.

Een voorbeeld zou kunnen zijn: wijsheid, vrede, kalmte, liefde, rust.. 

 

 

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’, zei Einstein. En alleen al daarom kun je het een keer proberen toch?  ♥

 

Volg mij op Instagram. Hier laat ik ook weten wanneer een nieuwe blog online is gekomen.

WIL JE LEZEN OVER HET ONDERWERP ‘HET GOEDE ZIEN IN ALLES’?  klik dan hier.

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor!

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELINGRELATIES
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam