Ga naar de inhoud

kwetsbaarheid als kracht zien

Laatst geüpdatet op 6 juli 2024

Kwetsbaarheid als kracht zien en het belang van authenticiteit

 

“We geloven vaak dat het veiliger voor ons is om onze kwetsbaarheden verborgen te houden. Gezien de veroordelingscultuur waar we in leven is dit niet zo raar.

Daardoor denken we vaak dat we een uitzondering zijn maar dat is niet waar. We hebben een kooi gemaakt waar we een deel van onszelf ingestopt hebben. Deze kooi kan ons eenzaam maken, geïsoleerd van anderen en dit versterkt de pijn van onzichtbaarheid.

Intuïtief voelen we schuld en schaamte voor bepaalde delen van ons en dit versterkt het gevoel van er niet bij horen of er niet toe doen..”

Vrij vertaald uit het boek ‘het licht in ons’ van Michelle Obama.

 

Dit is mijn thema dacht ik toen ik het las. Gelukkig ben ik niet de enige die dacht dat ik onzichtbaar was en het gevoel had dat ik er niet bij hoorde. Veel meer mensen hebben dit.

 

WE ZOUDEN ONZE KWETSBAARHEDEN JUIST MOETEN ZIEN ALS KRACHT

In een wereld die vaak draait om perfectie en succes, vergeten we soms dat gevoeligheid een krachtige eigenschap kan zijn. Waarom is het belangrijk om authentiek te zijn en onze kwetsbaarheden te omarmen?

 

Ken je dit prachtige gedicht:

 

Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn.

Het is ons licht, niet ons duister, dat ons het meest beangstigt.
We vragen ons zelf af;
Wie ben ik, om briljant, slim, talentvol en prachtig te zijn?

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?
Je dient de wereld niet met valse bescheidenheid.
Er is niets verhevens in jezelf klein maken,
zodat andere mensen zich niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen.

En als we ons eigen licht laten schijnen,
geven we onbewust anderen toestemming hetzelfde te doen.

Wanneer we bevrijd zijn van onze eigen angst,
zal onze aanwezigheid automatisch anderen bevrijden.

Marianne Williamson

 

WAT ZIJN KWETSBAARHEDEN

Kwetsbaarheden zijn menselijke eigenschappen of ervaringen die zo gevoelig zijn dat we er heel gemakkelijk emotioneel in geraakt kunnen worden. Dit kan variëren van angsten en onzekerheden tot persoonlijke fouten en mislukkingen.

Iedereen heeft in meer of mindere mate kwetsbaarheden, het is een natuurlijk onderdeel van het mens zijn. Dus ook degenen die zo hard en koud overkomen. Die hebben het heel ver weg gestopt, vaak zonder dat ze dat in de gaten hebben.

 

WAAROM VERBERGEN WE ONZE KWETSBAARHEID

We geloven vaak dat het veiliger voor ons is om onze kwetsbaarheden verborgen te houden. Gezien de veroordelingscultuur waar we in leven is dit niet zo raar, volgens Michelle Obama.

We willen ons graag voordoen als succesvol, sterk en zelfverzekerd, omdat we denken dat dit is wat anderen van ons verwachten. Of omdat we ervan uitgaan dat we dan meer kansen hebben in het leven.

We zetten de kwetsbare delen in een (denkbeeldige) kooi, sluiten ze op, stoppen ze weg.

[De foto van de gekooide vogeltjes is gemaakt op onze trouwdag. Het was decoratie en de vogeltjes zijn dus niet echt. Dat zou ik nooit en te nimmer geaccepteerd hebben.]

 

Doordat we delen van ons niet laten zien, zijn we niet authentiek, niet ons echte en unieke zelf. Anderen krijgen het perfecte plaatje te zien en hebben niet een compleet beeld van ons. Het maakt dat het moeilijker is, misschien wel onmogelijk, om ons te verbinden op een dieper niveau. Daardoor hebben we soms het gevoel dat we niet van betekenis zijn, terwijl dat juist zo’n diep menselijk verlangen is.

Het levert stress, angst en een gevoel van eenzaamheid op met soms het gevolg dat we ons helemaal gaan verstoppen en opsluiten. Het kan voelen alsof we in een vicieuze cirkel ronddraaien. Voor mij voelde het jarenlang zo.

 

HET KAN OOK ANDERS

Het omarmen van onze gevoelige kanten kan juist leiden tot meer innerlijk evenwicht en veerkracht. De kooi openzetten en alle opgesloten delen vrijlaten geeft lucht en ruimte.

 

HOE DAN?

  • AUTHENTICITEIT: Kwetsbaarheid zichtbaar maken betekent dat we onszelf laten zien zoals we écht zijn. Kwestie van gewoon doen ook al voelt het als springen van de hoge duikplank. Dit leidt tot echter contact met mensen en meer begrip over en weer.
  • VERBINDING: Wanneer we onze gevoeligheden delen met anderen inspireren we hen om hetzelfde te doen. Dit ervaar je vast wel eens hoop ik en dan ken je ook dat gevoel van verbondenheid en vertrouwen wat daaruit voort komt.
  • GROEI: Onze kwetsbaarheden zijn kansen voor persoonlijke groei. Ze dwingen ons om anders te kijken en zo te leren steeds meer te worden zoals we bedoeld zijn. Een gevoel van vrijheid is daar het mooie gevolg van. Dat gevoel als je weer boven water komt na die sprong.
  • EMPATHIE: Het ervaren van kwetsbaarheid kan ons meer empathisch maken jegens de ander. We begrijpen beter wat het betekent om mens, en niet volmaakt, te zijn. Het wordt makkelijker om de mens achter gedrag te zien, te vergeven, ook onszelf.

 

KWETSBAARHEID ALS KRACHT GAAN ZIEN?

Probeer eens deze kleine stapjes:

  • ERKENNING: begin met het identificeren van je eigen kwetsbaarheden en accepteer dat ze er zijn. Neem daar de tijd voor en schrijf ze op, vertrouw ze toe aan het papier. Het eerste stapje.
  • DELEN: zoek mensen in je leven die je vertrouwt en bij wie je je kwetsbaar durft op te stellen, een vriend(in), familielid, een coach of therapeut. Neem wat je hebt opgeschreven uitgebreid met diegene door. Je zet hier de deur van de kooi al een beetje open als het ware.
  • COMPASSIE: behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip, net zoals je zou doen bij een dierbare of elke ander die zich kwetsbaar toont aan jou. Niemand is perfect, en het is oké om fouten te maken. Dat geldt ook voor jezelf (dit vergeten we nog wel eens)!

 

Dus wees moedig, wees echt en laat je kwetsbaarheden zien. Het maakt je sterker en je leven en relaties betekenisvoller  ✨

 

Als je worstelt met ernstige psychische kwetsbaarheden, zoek dan professionele hulp en ga niet alleen met dit soort oefeningen aan de slag.

 

Lees deze boekrecensie in de Volkskrant over ‘Het licht in ons’ van Michelle Obama

MIJN BLOG OVER IMPERFECT EN AUTHENTIEK DURVEN ZIJN KUN JE HIER LEZEN.

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor! ☀︎

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam