Ga naar de inhoud

Zelfbeeld en de wet van aantrekking

Laatst geüpdatet op 30 mei 2024

 

Wat doet de Wet van Aantrekking met ons zelfbeeld?

“The world is a mirror, forever reflecting what you are doing within yourself”

Dit is een quote van Neville Goddard, een auteur van de vorige eeuw en één van de pioniers van de Wet van Aantrekking, een natuurwet waar we veel van kunnen leren.

Quotes helpen mij om mooie thema’s als deze beter te doorgronden. Mijn hsp-brein analyseert en verwerkt diepgaand en automatisch. Dit is meestal fijn (en soms wat minder want het verwerkt álles diepgaand dus ook nare dingen).

En dan lees en schrijf ik erover. Altijd levert dat wat op, ook al is het maar een vleugje inzicht. Dit zie ik als ‘steentjes in de rivier waardoor het water anders stroomt dan voorheen’ 😊

 

ONZE INNERLIJKE WERELD

Neville zegt: ‘in plaats van het buiten ons te zoeken, kunnen we beter kijken naar onze binnenwereld’. Er is meer dan de buitenkant, we zijn niet alleen een lichaam. Als we begrijpen wat er in ons hoofd en hart gebeurt, dan snappen we ook waarom we dingen zien zoáls we ze zien. Het is als (onze geestelijke) bril schoonmaken en alles helderder zien.

Dat maakt persoonlijke ontwikkeling zo mooi om te doen.

 

HOEZO IS DE WERELD ALS EEN SPIEGEL

Hij bedoelt dat hoe we ons van binnen voelen en wat we denken, een enorme rol speelt in hoe we de wereld om ons heen zien en ervaren.

Het gaat om onze overtuigingen, de dingen die we hebben aangenomen als waarheid. Als kind doen we dat nou eenmaal. Ons onderbewuste bewaart ze, zowel de goeie als de slechte overtuigingen. Zij vormen ons zelfbeeld en wereldbeeld. We ondervinden de meeste last van de beperkende overtuigingen (leugens eigenlijk) die we hebben opgeslagen waaronder gevoelens als ‘niet goed genoeg of er niet mogen zijn’ schuilgaan.

 

VOORBEELDEN VAN OPGESLAGEN OVERTUIGINGEN

We eten met mes en vork, we zeggen dankjewel en goeiedag. We schreeuwen en vloeken niet en we poetsen 2x daags onze tanden. En ook: als grote mensen praten zijn kleine mensen stil, als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje, de wereld is een gevaarlijke plek. En seks doe je pas als je minstens 25 bent en getrouwd.

Emoties en gevoelens daar praten we niet over; dat is iets van mensen met een zwak zenuwgestel. Als je ziek bent lig je in bed, kom je er weer uit dan kan je weer naar school of aan het werk. Lanterfanten doen we hier niet aan. Of ik van je hou? Ik ben hier toch? Ik ben zoals ik ben en als het je niet zint dan ga je maar.

Vul zelf maar in of aan, het kan heel confronterend worden 😕

Het grootste deel zit in ons onderbewuste en bepaalt zoals eerdergenoemd ons zelfbeeld en onze kijk op de wereld. Soms blijven onware overtuigingen een leven lang onbewust. Dan borrelt het vanbinnen, het blokkeert, het brengt onrust, verdriet, woede of verwarring.

 

INNERLIJK OPRUIMWERK

We kunnen veel dingen naar ons bewustzijnsniveau brengen en ermee aan de slag gaan. Dat is innerlijk opruimwerk. Hierdoor ontstaat ruimte voor andere, meer zinvolle en bruikbare overtuigingen en gedachten. We schakelen de automatische piloot uit en gaan zelf sturen!

 

automatische piloot of laat je de wet van aantrekking werken met jouw zelfbeeld

Trouwens die automatische piloot (het onbewustzijn) is hartstikke handig natuurlijk. Je zal maar steeds opnieuw moeten leren tandenpoetsen. En ik ben super dankbaar voor de mooie en handige dingen die ik heb meegekregen en die nu automatisch aanslaan. Ik groet altijd mensen onderweg, ook als ze niet teruggroeten, dat hoeft niet. Ik ruim ook altijd mijn keuken op, was tussendoor af terwijl ik aan het koken ben, zodat ik na het eten snel klaar ben.

Ook deze lijst kun je zelf maken. En daar kun je dan weer blij mee zijn.

 

HOE WERKT DAT AANTREKKEN

Het werkt echt zo dat positieve gedachten positiviteit aantrekt en negatieve gedachten negativiteit. Dat de wereld een spiegel is heeft hiermee te maken. Gedachten en emoties zijn energie. Als je positief bent vanbinnen, zal je ook meer positieve dingen om je heen zien en ervaren. Dit is een natuurwet. Toch vind ik het woord aantrekken een beetje verwarrend, het klinkt alsof het iets is wat we dóen terwijl het vooral te maken heeft met onze staat van bewustzijn.

 

JE BEWUSTZIJN VERGROTEN

Nog eentje van Neville om het wat duidelijker te maken. Hij heeft het thema tenslotte diep bestudeerd dus we mogen hem heel serieus nemen:

‘We can only command energy in proportion to our state of consciousness. Said differently: all depends on our self-concept. If I believe that I AM powerless, then I AM powerless. ‘I AM is the power that makes me powerless when I say I AM powerless’.

Vertaald: We kunnen alleen energie afdwingen/aannemen in verhouding tot ons bewustzijnsniveau. Anders gezegd: alles hangt af van ons zelfbeeld. Als ik geloof dat ik machteloos ben, dan ben ik dat. IK BEN is de kracht die me machteloos maakt wanneer ik zeg dat ik machteloos ben.

 

Het 'I AM' thema is een heel mooi thema waar ik deze blog over schreef

 

TERUG NAAR DE WET VAN AANTREKKING

waar Jan Bommerez iets belangrijks over zei. Eerst even een kleine introductie, hij is het meer dan waard:

Ik heb veel geleerd in de trainingen en uit de boeken van Jan Bommerez. Dit is zijn website. Hij is één van mijn favoriete leermeesters maar zo wil hij niet genoemd worden. Liever ‘medereiziger op het pad’ zegt hij. Dat typeert en siert hem. Hij weet veel over het verwerken van trauma, thema’s als loslaten en leven in flow en is sterk in kwetsbaarheid, bescheidenheid en vriendelijkheid. Het moge duidelijk zijn dat ik superfan ben 😍

Wat hij zegt over de Wet van Aantrekking en de film The Secret:

Een film als The Secret suggereert dat je een fiets zou kunnen manifesteren als je er maar genoeg aan denkt, maar dat is een gevaarlijke misvatting. Wat wij mensen wel kunnen manifesteren is een meer ontplooid zelf, een ruimer bewustzijn over onze ware kracht. Telkens als ons zijn expandeert, expandeert ons bewustzijn en zien we andere dingen. Onze leefomstandigheden weerspiegelen onze staat van (bewust) zijn. We moeten dus niet focussen op onze huidige omstandigheden maar op onze huidige bewustzijnsstaat en op de transformatie daarvan. Dat impliceert per definitie het loslaten van beperkende overtuigingen en conditioneringen.

HOE HALEN WE KRACHT UIT ONZE INNERLIJKE WERELD

Oftewel wat kan de wet van aantrekking doen voor jouw zelfbeeld? Wat we buiten ons zelf zien, onze omstandigheden, kunnen we zelf beïnvloeden, vanuit onze innerlijke wereld. Daar kunnen we alles vinden (ook als we denken van niet). Willen we meer compassie, liefde of waardering, moeten we dat eerst in onszelf vinden en gaan uitdelen. Zo werkt het volgens de Wet van de Aantrekking. Wat je zaait zal je oogsten, zo binnen, zo buiten. Als dit nieuw is voor je voelt dit misschien wel wat onnatuurlijk. Begin er mee, geef het een kans, breidt je bewustzijn uit, het brengt je steeds dichter bij de kern van je bestaan.

 

HOE VINDEN WE DAT IN ONSZELF

Als we gaan geven voelen we dat we het in ons hebben, dus deel uit aan liefde, compassie en waardering en voel dat het gaat stromen. Liefde, dankbaarheid, waardering, compassie etc zijn gevoelens met een hoge energie, je sluit hiermee energetisch aan op het veld van mogelijkheden en licht. Je stemt je energie af als het ware zoals je een radio kunt afstemmen op een bepaalde zender. Dus je geeft wat je zelf nodig hebt. Die omkering geeft meteen ook meer kracht, je bent niet meer zozeer afhankelijk van die ander, niet meer zo behoeftig. Jij stuurt nu je leven. Dit is de wet van aantrekking in actie met jouw zelfbeeld.

 

EIGEN BAAS ZIJN OVER JE LEVEN

En het stuur in handen hebben van jouw leven brengt met zich mee dat je verantwoordelijk bent voor wat je voelt en hoe je met anderen en omstandigheden omgaat. Als er iets fout gaat, is het niet altijd de schuld van iets buiten ons. Misschien heeft ons eigen humeur er ook iets mee te maken of ons temperament, onze houding, reactiviteit, triggerpunten, gevoeligheden.

En dit precies is waar het vaak op hapert. Het is immers veel makkelijker om te wijzen naar de buitenwereld? De politiek, het weer, je familie, je partner, je buren, die dominante collega etc. etc. Vul maar weer in. Want zij doen iets waardoor jij je niet goed voelt. En dat is ook zo, zij doen iets wat jou raakt op een gevoelige plek vanbinnen. Anderen, die deze gevoelige plek niet hebben, zullen er misschien hun schouders over ophalen. Zo beïnvloedt de wet van aantrekking jouw zelfbeeld.

Eigen baas zijn over je innerlijke wereld is fijn, het geeft je een gevoel van vrijheid. Je wórdt minder geleefd, je leeft meer. Nu is de titel zelfbeeld en energie en wat de wet van aantrekking met jouw zelfbeeld doet vast al wat duidelijker voor je.

 

SAMENHANG / VERBONDENHEID

Tot slot zegt het dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Dus geef je alles wat je uitdeelt ook aan jezelf. Zo werkt het. Ik heb de wijsheid niet in pacht en bedenk dit ook niet. Het is een natuurwet. Als jij liefde en begrip uitstraalt en uitdeelt zal dat anderen beïnvloeden en zullen zij beter in staat zijn het weer door te geven. Uiteindelijk maken we de wereld samen een betere plek.

Eén van mijn triggerpoints is ‘mezelf laten zien en horen’ en daar zit het gevoel van ‘je stelt niet zo heel veel voor’ onder. Ik weet waar dat vandaan komt en ik laat me er niet meer door leiden want mijn passie is groter en sterker. Ik denk niet dat ik het allemaal beter weet. Ik leer en ik deel dat wat mij raakt en ontwikkelt als mens. Ik ben ook ‘maar’ een medereiziger.

Het Bewustzijn zelf is de ware leermeester ✨

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor!

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam