Ga naar de inhoud

Als liefde pijn doet en je gelooft er niet meer in

Laatst geüpdatet op 15 augustus 2024

Als liefde pijn doet en je gelooft er niet meer in, hoe moet je dan verder?

Liefde is de hoogste energie, we kunnen niet zonder liefde. Er zijn vele vormen van liefde. Hier gaat het over de partner-liefde. Verliefd zijn, daar begint het vaak mee en dit gevoel is misschien wel het allerheerlijkste gevoel dat er bestaat. En toch tegelijkertijd vaak ook zo ingewikkeld als het met je aan de haal gaat. Als liefde pijn doet en we er daardoor niet meer in geloven, dan gaat dat ten koste van onze levenslust en -vreugde.

Dan is er echt niet zoveel meer aan 😳

Belangrijk om dit te gaan onderzoeken dus!

Dat is wat we hier gaan doen.

Lees maar mee! ♡

 

We hebben allemaal verborgen overtuigingen over de liefde en die hebben meer invloed op ons (liefdes)leven dan je zou denken.

 

Wist je dat onze onbewuste overtuigingen over de liefde vrijwel altijd bepalen wat we krijgen? en dus niet onze dromen en verlangens!

 

Wat zijn overtuigingen

Een overtuiging is dat wat je ten diepste gelooft maar je bent je er niet bewust van (je weet dus niet dat je dat gelooft).

Overtuigingen zijn als het ware ‘geprogrammeerd’ en meestal generaliserend. We hebben ze al vanaf heel jonge leeftijd en ze zitten diep.

In het algemeen bijvoorbeeld:

  • het leven is één groot feest
  • melk is goed voor elk 
  • wij zijn niet van die praters
  • wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje

Maar ook:

  • dat kan ik niet
  • ik ben het niet waard
  • niemand zit op mij te wachten
  • ik ben nou eenmaal niet zo handig, slim, aardig

Over de liefde hoor ik deze best vaak (ook in mijn eigen hoofd):

  • Ik trek de verkeerde mensen aan
  • Het huwelijk van mijn ouders was geen goed voorbeeld
  • Alle goeie mannen zijn al bezet
  • Mannen zijn niet te vertrouwen
  • Vrouwen zeuren altijd

Inmiddels heb ik een paar af kunnen strepen van mijn lijstje door te werken aan mezelf. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik er zo heilig in geloofde. Het mooie van bewust worden van iets is dat je het nooit meer niet bewust kunt zijn.

 

ONBEWUSTE OVERTUIGINGEN BEWUST MAKEN

Misschien ben jij je al wel bewust van (een aantal van) jouw overtuigingen. Bespreek je ze wel eens met vrienden? Merk je dan dat ze (de overtuigingen) hierdoor zelfs versterken?

Of hou je ze juist voor jezelf? Denk je dan misschien dat je de enige bent die ze heeft of misschien denk je er wel helemaal niet over na want het is gewoon wat het is, ‘mannen zijn niet te vertrouwen en ik ben nou eenmaal niet zo handig‘…toch?

Als je dit leest  speelt het vast een rol in je leven en is het misschien een idee om er eens wat meer licht op te schijnen. Soms komen er verrassende inzichten over jezelf naar boven. Dat je denkt: ‘huh, geloof ik dat over mezelf? en klopt dat niet?’ Dan heb je opeens een heel ander perspectief wat ruimte en vrijheid oplevert. Ruimte voor een overtuiging die jou wél dient en vrijheid om te kiezen welke. Maak die lijst eens voor jezelf.

 

ALS LIEFDE PIJN DOET EN JE GELOOFT ER NIET MEER IN

Als je met dit thema al lange tijd worstelt en je zorgen en problemen zijn groot, dan voel je je alleen en verdrietig en misschien ook wel klem zitten in een situatie. Óf in een relatie die niet meer werkt óf juist al te lang alleen met angst om je hart weer te openen.

Afhankelijk van hoeveel motivatie en energie je nog hebt kun je dit zelf aanpakken maar als je denkt van niet, schroom dan nooit om hulp hierbij te vragen. Dat is juist een krachtige actie in het kader van zelfzorg. Het is alleen al fijn en bevrijdend om het te bespreken met iemand die jou alle ruimte daarvoor geeft en niet oordeelt.

 

Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met mij via deze link. Als ik je niet kan helpen, kan ik je doorverwijzen naar iemand die dat wellicht wel kan. 

 

COMPASSIE VOOR ONSZELF IS ESSENTIEEL ♥

Lief zijn voor jezelf heb je echt nodig om je overtuigingen te bevragen. Zoals je zou zijn als het om je beste vriendin zou gaan.

Vraag aan jezelf bij elke overtuiging op je lijstje:

  • Is dit een helpende gedachte?
  • Is het waar?
  • Geeft het mij een gevoel van vrijheid?

Als het antwoord ‘nee’ is op deze vragen, dan is het tijd om de overtuiging los te laten en een betere ervoor in de plaats te zetten. Dit is niet makkelijk want ze zijn hardnekkig maar je hebt wel de 1e stap gezet. Hierover later meer.

 

HET RECEPT VOOR EEN ONGEZONDE RELATIE

’Ik ben niet de moeite waard’ is een vaak onbewuste, verborgen overtuiging met een negatieve energie. We trekken gebeurtenissen en mensen aan met een negatieve energie die deze overtuiging bevestigen.

Het recept voor een ongezonde relatie:

Twee mensen die door deze negatieve energie elkaar aantrekken en zich er niet bewust van zijn en er dus ook niet mee aan de slag gaan.  

En we blijven maar down, moe, onzeker, bang, eenzaam, onbegrepen, depressief, boos, ongelukkig, gefrustreerd etc.

 

ALS LIEFDE PIJN DOET EN JE GELOOFT ER NIET MEER IN

Voel dan wát pijn doet:

  • Het leven is een worsteling
  • Ik ben het niet waard
  • Ik ben onzichtbaar
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Er is niemand voor mij
  • Er is niet genoeg

 

ONBEWUST LIEFDE SABOTEREN

Als er wel iemand op je pad komt die in staat is om liefde te geven en te ontvangen, dan zal je onbewust voorkómen dat diegene dichtbij komt. Want je gelooft immers niet dat het voor jou bestemd is. Er is geen aantrekkingskracht, geen match.

Je saboteert de liefde, zonder dat je dit weet. Je bent als het ware gevangen in je eigen valse overtuigingen. Hoe jammer en triest is dat? Ook voor die ander die niet echt nabij jou kan komen.

 

MIJN LIEFDESPIJN

Het doet pijn als ik denk aan de liefdes in mijn jonge leven die ik (onbewust) saboteerde. Kwamen zij te dichtbij, nam ik afstand. Ik wist niet hoe ik om moest gaan met iemand die mij liefhad en op handen droeg. Ik heb daarmee mezelf en de ander tekort gedaan.

Tot ik viel voor een man die niet zo goed zijn liefde voor mij kon tonen en daarmee terecht kwam aan de andere kant van de medaille.

→ Meer over deze dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst 

Ik ben dankbaar voor onze kinderen. Het allermooiste wat uit onze relatie is voortgekomen.

Dat we als ouders gelukkig getrouwd, en een liefdevolle, stabiele basis voor onze kinderen zouden zijn en blijven was mijn grootste droom. En dat dit niet geslaagd is, is mijn grootste verdriet.

 

ALS LIEFDE PIJN DOET EN JE GELOOFT ER NIET MEER IN

Dan word je uiteindelijk afstandelijker en je ratio zal vast talloze redenen bedacht hebben waarom er voor jou geen gelukkige relatie in zit.

Of je legt de lat wat lager (veel te laag?) en neemt genoegen met minder dan wat je waard bent en nodig hebt.

Ik heb beide ervaren in retrospectief. En dan bedoel ik niet dat mijn ex-partner een slechte man was. Daar gaat het helemaal niet om. De meeste mensen deugen maar niet iedereen past bij wat ik nodig heb in een relatie om gelukkig te zijn.

 

[Als het in jouw geval gaat over ernstige mishandeling of misbruik, dan heb je hier niets aan en moet je op zoek gaan naar een goeie therapeut]

 

WÉL GELOVEN IN JEZELF EN DE LIEFDE

‘Ik ben waardevol’ is een positieve overtuiging. Woorden die een positieve energie hebben trekken mensen en gebeurtenissen aan met positieve energie, die deze nieuwe overtuiging bevestigen. Als we ons zelf nieuwe overtuigingen aanleren zullen deze op den duur de oude naar de achtergrond laten verdwijnen.

Voel het verschil:

  • Ik verdien het om gelukkig te zijn
  • Ik kan alles aan wat het leven mij brengt
  • Ik heb de regie over mijn leven
  • Mijn leven is de moeite waard
  • Ik mag er zijn
  • Overvloed is mijn geboorterecht

LIEFDE AANTREKKEN ALS EEN MAGNEET

Mensen die geloven dat ze de liefde verdienen en een goede partner voor zichzelf zijn, hoeven geen eens moeite te doen. Zij trekken de liefde aan zonder dat ze dat door hebben. Het is alleen maar energie.

 

DRIE STAPPEN:

 

De eerste stap is een goeie partner voor jezelf worden, jezelf voorop stellen. En dat is niet egoïstisch, juist niet. Als jij jezelf leert waarderen en respecteren kun je ook veel beter beoordelen of een ander dat doet. Heb je naaste lief áls jezelf staat in de geschriften. Het begint bij jou.

 

De tweede stap is je oude (negatieve) overtuigingen bevragen. Dus bijvoorbeeld wanneer je de volgende keer met je vriendin praat over mannen in het algemeen die allemaal vreemd gaan, of bindingsangst hebben of wat dan ook. En gooi dan eens de vraag erin: ‘kunnen we zeker weten dat dat zo is?’ en: ‘hoe zou het zijn als we dat niet meer geloven?’ Je overtuiging is hardnekkig en moet uitgedaagd worden.’

 

Leer vertrouwen op jezelf én je nieuwe overtuigingen. Gaan geloven –met hart en ziel– dat de liefde waar jij naar verlangt binnen je bereik is, misschien wel dichterbij dan je voor mogelijk houdt.

→ Gáán geloven houdt in dat het vreemd kan voelen in het begin. Je onderbewuste neemt dit niet meteen aan want is immers overtuigd van het tegendeel. Niet meteen opgeven dus! 

 

GROEIEN IN ZELFBEWUSTZIJN

Als je dit ‘onderzoek’ naar je oude onware overtuigingen met heel veel mildheid naar jezelf blijft doen, zullen ze aan kracht verliezen. Op een dag merk je dat ze spontaan als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Ze hebben geen reden meer om te bestaan. Jij hebt immers van ze geleerd, je bent gegroeid in zelfbewustzijn en je hebt besloten ze te vervangen door positieve overtuigingen.

Zoveel invloed (creatie-kracht) heb jij!

Dit alles is niet eenvoudig en zeker niet zomaar klaar en opgelost. Maar het is wel het werk wat je hier te doen hebt. Omdat je authentieker wordt, dichter bij je kern komt, bij de bron, God of de Liefde of hoe jij het maar wilt noemen.

Uiteindelijk is het de reden van ons bestaan vind ik.

 

“Zodra je jezelf vertrouwt,
zul je weten hoe je
moet liefhebben.”

 Goethe

 

Meer over het belangrijke werken aan ons zelfbeeld kun je lezen in deze blog!

 

RELATIETHERAPIE

Kijk eens op deze website als je allebei bereid bent om te werken aan relatieherstel. Ik kan haar van harte aanbevelen.

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor!

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inRELATIES
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam