Ga naar de inhoud

Durf imperfect en authentiek te zijn

Laatst geüpdatet op 6 juli 2024

Perfectionisme beschermt kwetsbaarheid

 

De twee boeken van Brené Brown in m’n boekenkast vielen me op bij het sorteren. Het is denk ik bijna 10 jaar geleden dat ik ze heb gelezen, ‘de kracht van kwetsbaarheid’ en ‘de moed van imperfectie’. De rode draad in deze boeken is:

DURF IMPERFECT EN AUTHENTIEK TE ZIJN.

 

Heb de moed om imperfect en een werk in uitvoering te zijn

Binnen no-time was ik weer geboeid door de thema’s en wist ik dat ik over perfectionisme en kwetsbaarheid wilde gaan schrijven.

De inzichten uit deze boeken resoneerden meteen en hier begon het leerproces van imperfect dus kwetsbaar durven zijn en geloven dat ik al goed genoeg ben en jij ook!

Perfectie bestaat niet en perfecte mensen ook niet. Ik hoef me niet te bewijzen en ik mag fouten maken. Jij ook!

 

We hanteren vaak een dubbele standaard

Hoe ben jij als een goeie vriendin het moeilijk heeft wanneer jij ziet dat ze veel van zichzelf vraagt en bang is om te falen. Ben je dan meelevend, mild en lief? Zeg je zoiets als ‘wees niet zo streng voor jezelf’ of ‘kijk ook es naar wat je allemaal wel hebt bereikt’ en ‘pas goed op jezelf hoor!’?

Hoe ben je voor jezelf als je het moeilijk hebt?

Is het zo dat je dan strenger bent, met een andere maat meet?

Hoe hoog is jouw lat?

Is het zelden goed genoeg, sloof je je uit voor anderen, ben je een pleaser, heb je een innerlijke criticus die zonder ophouden fluistert dat je het beter moet doen, denk je als je  kritiek krijgt altijd dat dit komt omdat je niet goed genoeg bent?

Zit je vast in een soort ‘geheim’? Heb je het gevoel dat je een toneelstukje opvoert en niet je eigen echte leven leeft? En hoe uitputtend is dat?

We hanteren niet één en dezelfde standaard blijkbaar en het zou eerlijker zijn om dat wel te doen. Je zou jezelf meer recht doen als je zou reageren zoals je reageert op een goeie vriendin: met compassie en mildheid.

 

Hoe kan streven naar perfectie nou verkeerd zijn?

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk en goed voor ons. Er is niets mis met een betere versie van jezelf willen zijn. Maar als de doelen onrealistisch groot zijn, je gaat jezelf vergelijken met anderen of afhankelijk worden van goedkeuring, dan gaat het frustreren en blokkeren.

 

Perfectionisme remt ons af in plaats van dat het ons vooruit helpt. Wie hiermee worstelt, worstelt met schaamte, een gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg, ik moet het beter doen’. We hebben deze gevaarlijke overtuiging opgepikt ergens in ons (jonge) leven: “ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe”. We pleasen, presteren en perfectioneren.

 Het is schadelijk en verslavend en het gaat over de (onbewuste en valse) overtuiging: ‘als ik alles perfect doe en er perfect uitzie zodat niemand iets op mij zal kunnen aanmerken kan ik voorkómen dat ik afgekeurd word of in elk geval dit tot een minimum beperken’.

Brené Brown

 

Ik ben tien jaren verder na het lezen van de boeken en terugkijkend zie ik de progressie; mijn leven voelt authentieker en niet meer ‘als een toneelstukje’. En toch was het goed om ze opnieuw te lezen. Als reminder om alert te blijven op please-gedrag en de lat te hoog leggen voor mezelf.

 

Wapenen tegen kwetsbaarheid

Brené Brown is hoogleraar, heeft thema’s als kwetsbaarheid, perfectionisme, schaamte en empathie wetenschappelijk onderzocht en schrijft en praat daarover met voorbeelden uit haar eigen leven.

Ze beschrijft de verschillende delen van de wapenuitrusting die we hebben aangetrokken gaandeweg ons leven. Perfectionisme noemt zij een loodzwaar schild dat we met ons meesleuren om onze kwetsbaarheid te beschermen.

“Perfectionisme is niet de weg die ons naar onze talenten en doelen leidt, maar juist een gevaarlijk dwaalspoor”

“Van perfectionistisch zijn is nog nooit iemand succesvol of gelukkig geworden. Het is een verlangen naar goedkeuring”.

 

Durf imperfect en authentiek te zijn

Heb je wel eens iemand horen vertellen over hoeveel meer voldoening, rust, geluk of succes ze ervaren vanaf het moment dat ze imperfect durfden te zijn?

Dat ze banen hebben opgezegd, uit ongezonde relaties zijn gestapt en voor zichzelf hebben gekozen, zonder te weten hoe dat zou uitpakken. Dat ze zekerheden durfden opgeven voor de vrijheid om hun eigen pad te kiezen, dat ze na jaren wrok om iets uit het verleden konden vergeven?

 

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaar zijn is niet alle details van je leven delen met de rest van de wereld en bij iedereen je hart uitstorten.

Het heeft ook niets met zwakheid te maken. Het heeft alles met oprechtheid te maken en is juist krachtig. Het voelt als angst maar ook als moed. ‘De moed van imperfectie’  (titel van het tweede boek van Brown).

Het is vergeving durven vragen en hulp, op een groep mensen afstappen terwijl je dat spannend vindt, met de auto de snelweg opgaan terwijl je dat al jaren niet meer durft, je mening geven terwijl je weet dat deze afwijkt van die van het gezelschap waarin je bent, zeggen ‘ik hou van je’ terwijl die ander dat nog nooit tegen jou heeft gezegd, contact opnemen met iemand die net heel slecht nieuws heeft ontvangen, terwijl je geen idee hebt wat je moet zeggen, je schrijfsels op het net gooien terwijl je denkt dat niemand daar op zit te wachten. Zo… nu kun jij vast wel voorbeelden uit je eigen ervaring benoemen.

Kwetsbaar is ook authentiek zijn, precies zoals je bent, met jouw unieke eigenheid en je mooie en minder mooie kanten, imperfectie in al haar glorie. En deze all-inclusive aanbieding naar buiten toe brengen. Geen schuld en schaamte en geen verstop-trucjes meer. Dit vereist dat je jezelf kan aanvaarden met alles wat er is en niet is.

De moed om imperfect te zijn, kwetsbaar en authentiek, opent deuren naar oprechtere verbinding met anderen, diepere en meer betekenisvolle relaties. We ondervinden meer begrip voor elkaar en groeien in zelf-vertrouwen en zelf-liefde.

 

We beschermen onze kwetsbaarheid

Dit klinkt allemaal prachtig maar het lukt niemand altijd en overal. We hebben allemaal onze wapenrusting aangetrokken om onze kwetsbaarheid te beschermen. Die gaat echt niet weg. En dat hoeft ook niet.

Bewustwording is al verandering. Dat maakt het verschil. Nu zul je er op gaan letten en waakzamer zijn als je een verlangen naar goedkeuring voelt opkomen. Je zult, nu je dat zware schild voelt dat je meesleurt, vaker bedenken dat je die ook best eens kunt neerleggen.

Wanneer perfectionisme je blokkeert en je er zelf niet uitkomt moet je hulp gaan zoeken. Dat is al een mooie oefening in ‘krachtig zijn in kwetsbaarheid’.

Je kan de boeken van Brené gaan lezen die ik hier genoemd heb. Ze is aandoenlijk oprecht over hoe zij met deze thema’s worstelt of heeft geworsteld. En dit doet ze met humor en zelfspot.

Kijk hier maar eens haar TedTalk over de kracht van kwetsbaarheid.

Of op Netflix ‘the Call to Courage’, dit is de trailer.

 

True belonging doesn’t require you to change who you are.

It requires you to bé who you are ♥

 

Heb je vragen hierover, neem gerust contact op.

 

Je vindt vast deze blog over ‘kwetsbaarheid als kracht zien’ leuk om te lezen!

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor ♡

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam