Ga naar de inhoud

Het is zo druk in mijn hoofd

Laatst geüpdatet op 16 mei 2025

 

‘Wat maakt toch dat het zo druk in mijn hoofd is?’ vraagt ze.

‘Ik voel me opgejaagd en onrustig, heb eigenlijk altijd haast en kan me ook niet zo goed concentreren en misschien wel het ergste, ik ben zo ontzettend moe!’ 

 Er volgt een diepe zucht. 

‘Voelt het alsof je de hele tijd aan staat?’  vraag ik.

‘Ja precies dat’, zegt ze. ‘Misschien dat ik daarom ook slecht slaap.

Kon ik die uitknop maar vinden!’ 

 

Is het stress?

Je chronisch zo gestresst voelen kan met van alles te maken hebben, zoals o.a. PTSS, autisme, ad(h)d, een burn-out, een moeilijke periode waarin veel op je afkomt etc.

Is het hoogsensitiviteit?

En het kan ook zijn dat je hoog-sensitief bent (1 op de 5 mensen is dat) en dat je daar nu alleen maar de schaduwkanten van ervaart. Die komen namelijk vanzelf naar voren als je in een niet passende omgeving leeft en werkt.

Ik noem dit omdat het inzicht en de acceptatie van hoogsensitief zijn mij persoonlijk veel heeft gebracht.

Het is zo’n mooie kracht en het is de bedoeling dat we die inzetten! Het is niet de bedoeling dat we het ontkennen om wat voor reden dan ook waardoor we continu over onze grenzen gaan en laten gaan, met als gevolg dat we de valkuilen (chronische stress) ervaren en niet de mooie kanten.

 

→ Vermoed je of weet je dat je hoogsensitief bent maar je hebt vooral last van die valkuilen, kan ik je oprecht dit boek/deze website aanbevelen. Hier is waardevolle, wetenschappelijk onderbouwde informatie en een vragenlijst, waardoor je zeker komt te weten of je dit mooie aangeboren kenmerk hebt.

🌱 Lees  hier mijn artikel:  ‘HSP als superpower zien’ 


Een hoofd vol met gedachten

Wanneer we voortdurend ‘aan’ staan, vergeten we vaak WIE we zijn en we vergeten OM te zijn.

Sommige mensen staan chronisch in die actie-stand, kunnen geen rust vinden en weten niet beter. Het is voortdurend druk in hun hoofd. Ze geven ook vaak het antwoord:

‘goed maar druk’ als je vraagt hoe het gaat.  Hun zenuwstelsel is overbelast. Ik praat veel met mensen hierover en ik ken het ook van mezelf.

Piekeren

Zorgen maken, piekeren gaat vaak over de toekomst. We zijn bang voor wat er zou kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld:

  • laat ik het maar niet doen want het mislukt toch weer
  • hoe moet het als straks mijn ouders meer zorg nodig hebben
  • wie ben ik nog als straks het nest leeg is
  • wat als hij een ander heeft etc etc.

We kunnen ons ook enorm zorgen maken over iets in het verleden en dan gaat het over iets dat had moeten of juist niet had moeten gebeuren, zoals:

  • had ik maar niet zo onaardig gedaan tegen mijn vriend/vriendin
  • was ik maar wat vaker mijn ouders gaan bezoeken toen het nog kon
  • had ik maar een andere studiekeuze gemaakt 
  • was ik maar maar meer gaan reizen toen ik jong was etc etc.

Een onschuldig ‘wolkje’ dat voorbijkwam (alleen maar een gedachte) is een zware en grijze wolk boven ons hoofd geworden.

Omdat we er van alles bijhaalden…


Gedachten gaan met je aan de haal

Dingen in de toekomst kunnen alleen ervaren worden als een gedachte. Want we zijn daar nog niet.

Dingen uit het verleden ervaren we ook slechts in onze gedachten. Want we zijn daar niet meer en kunnen ook niet terug.

Uiteraard hebben we de toekomst nodig om te plannen, afspraken te maken en doelen te stellen en het verleden kan ons wijze levenslessen leren. We hebben ons denken daarbij nodig. Ons denken is dan ook een slimme tool waar we goeie dingen mee kunnen doen.

Maar die geweldige tool gaat met ons aan de haal als we niet uitkijken. We laten ons er heel gauw door meeslepen en we lekken dan energie.

Misschien ben je daarom wel zo moe?

We vergeten in de momenten dat we ons laten meevoeren in die gedachtestromen om ook nog simpelweg te zijn.

Zijn met alle aandacht voor wat er in het hier en in het nu is.


Emoties volgen op gedachten

We láten ons met de stroom meevoeren in een (vaak neerwaartse) spiraal en halen er van alles bij over wat er in het verleden is gebeurd en vast en zeker in de toekomst ook weer zal gaan gebeuren:

  • als dit en als dat en wat dan
  • en hij zal vast weer zo doen
  • en zij zal dan dat zeggen
  • en ik weet dan niet hoe ik voor mezelf moet opkomen
  • en laat weer over mijn grenzen gaan… etc.

En opeens zomaar is daar die somberheid, die moedeloosheid..

Emoties zijn volgzaam.  Ze komen vanzelf achter je gedachten aan fietsen.


Wist jij:

Dat ons lichaam precies hetzelfde voelt wanneer we aan de situatie dénken dan wanneer de situatie daadwerkelijk aan de hand zou zijn? Het je vóórstellen levert precies hetzelfde op aan spanning, angst en paniek.

Dat is hoe ons autonoom zenuwstelsel is ingesteld. Het is een feilloos beveiligingssysteem dat ons al miljoenen jaren dient. Het is een beetje vergelijkbaar met AI (kunstmatige intelligentie). Die haalt uit alles wat beschikbaar is aan data (het hele internet) de informatie waar wij om vragen.

 

Je bent je gedachten niet

We zijn inmiddels als mensheid geëvolueerd door de tijd heen. We zijn méér dan onze gedachten!

We kunnen boven onze gedachten uitstijgen als het ware, ze observeren en zelfs besturen. En als je dat nog niet hebt ervaren, hoop ik dat dit je helpt om het in de toekomst wél te kunnen gaan ervaren want dat is enorm bevrijdend.

Ongeleid projectiel

Want wanneer we op de ‘automatische piloot’ leven, ons door onze gedachtestromen mee laten slepen, is het dan niet zo dat we een soort van ongeleid projectiel zijn(?!)

Monkey-mind 

Een aapje dat van de ene boom naar de andere springt is een goeie metafoor voor een ongeleid projectiel. Boeddhisten noemen onze gedachten dan ook wel ‘monkey-mind’.


Hoe maak je je hoofd rustiger

Het goede nieuws is dat we kunnen leren om onze gedachten en emoties te beheersen en te besturen.

Mediteren heeft mij in ieder geval geholpen.

→ Waarom ik ging mediteren en wat het ook voor jou kan doen.

En nog een paar tips

  • Wanneer je merkt dat je piekert helpt het om jezelf te vragen: ‘hoe zou ik me voelen als ik er niet van alles bij zou denken en verbeelden. Hoe zou het met mij gaan als ik alleen maar focus op wat er nu feitelijk is?’ Je zit bijvoorbeeld in de tuin, ruikt het pas gemaaide gras, ziet de blauwe lucht, hoort de buren etc. Je zal meteen meer rust ervaren.
  • Bedenk dat de (vervelende) situatie waarover je piekert er is. En daar kun je nu niets aan veranderen. Zeg tegen jezelf: ‘zodra ik wél iets kan doen dan maak ik die keuze vanuit dit bewustzijn, deze kalmte. En niet vanuit de stressreactie!’ Omdat, als we in het hier en nu zijn, we kunnen verbinden met ‘een grotere intelligentie’*.

  • Weet dat je de rust en kalmte vanuit je zelf kan oproepen. Realiseer je dat je niet meer volledig afhankelijk bent van externe factoren of andere mensen. Gelukkig maar want niets is blijvend, alles gaat voorbij. Zo is het leven. Dat aanvaarden brengt al rust.

Alles gaat ook weer voorbij

Ik moet hierbij denken aan die zin uit het mooie lied ‘Avond’ van Boudewijn de Groot:

“Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij maar ik geloof in jou en mij..”

Het is natuurlijk een liefdeslied maar het refrein is passend bij waar het hier over gaat. Als we niets zeker weten en alles voorbijgaat en we daar niet meer bang van worden maar dat aanvaarden, dan snappen we hoe zinloos het is om te piekeren over het verleden of de toekomst.

En dan gaan we het nog steeds doen. Het is niet opeens uit ons systeem.

Gedachten en emoties zullen zich blijven opdringen alleen het verschil is het weten dat jij veel meer bent dan dat en dat jij – tot op zekere hoogte – achter de knoppen zit.


Somberheid en bewustwording

Als ik te weinig heb geslapen of overprikkeld ben, dan voel ik me niet goed en ligt somberheid op de loer. Voorheen lag die daar niet lang want ik was een gemakkelijke prooi.

Ik werd er meteen in meegesleept.

Nu ik daarop terugkijk zie ik hoe belangrijk bewustwording is.

Inmiddels ervaar ik dat er van alles op de loer kan liggen maar ik ben alert daarop en laat me niet meer zo makkelijk meeslepen. Zo’n dag is dan nog steeds een brakke dag maar die gaat ook weer voorbij.

Ik zorg voor mezelf door rust te nemen, een mooie meditatie of muziek te luisteren of te gaan wandelen in de natuur.


Aanwezig in het NU

Als je in een lastige situatie de aanwezigheid in het nu kunt vasthouden – en dus verbonden bent met die grotere intelligentie* – wil dat niet zeggen dat je de situatie direct kunt veranderen.

Er zijn veel situaties waarin dat niet mogelijk is.

Soms kun je niets doen, maar je kunt wel aanwezig blijven met die innerlijke vrede. Heel vaak zul je merken dat er alsnog verandering in de situatie plaatsvindt. Later of op een wijze die je niet zelf zou hebben bedacht.

 

Voorbeeld: Jaren geleden maakte het vliegtuig waar ik ook in zat, een tussenlanding in Maine (US), middenin een sneeuwstorm. Ik was niet de enige die doodsbang was.

Er werd gegild en zachtjes gehuild, de lichten gingen uit en het vliegtuig maakte zodanig onverwachte bewegingen dat iedereen zich vasthield aan de stoel voor zich (alsof ons dat zou kunnen redden).

Naast mij, aan de andere kant van het gangpad, zat een oudere meneer met een kalme glimlach op z’n gezicht rustig voor zich uit te kijken. Hij voelde dat ik naar hem keek denk ik want hij draaide z’n gezicht met een brede glimlach naar mij toe en zei:

‘vliegtuigen zijn gemaakt om dit soort geweld aan te kunnen, we zijn er bijna’.

Met zijn rust kalmeerde de hele rij

Ik voelde de paniek meteen afnemen. En gelukkig kwám het goed! Deze situatie heeft mij geïnspireerd om innerlijke rust bij mezelf te gaan zoeken omdat ik had ervaren hoeveel invloed dat niet alleen op mezelf, maar ook op de omgeving heeft, op andere mensen.

Dit was een uitzonderlijke situatie maar er zijn vele andere die we regelmatig meemaken:

  • in de rij voor de kassa en degene voor jou is tergend traag
  • op het station waar de trein vertraging heeft en jij dus te laat op je afspraak komt
  • op straat waar een conflict dreigt te escaleren
  • in je eigen huis waar iemand overprikkeld of heel boos is etc.

 

'Niet alleen de angst is besmettelijk maar ook de rust en de vrede'

Dietrich Bonhoeffer (verzetsstrijder, 1906-1945)

Die grotere intelligentie waar we uit kunnen putten*

In het 12-stappenplan van AA (anonieme alcoholisten) is geloven in een macht/intelligentie* die groter is dan wij (en de verslaving) een belangrijk onderdeel. Dat mag God zijn – zegt het plan – maar ook onze liefde voor een dierbare.

Als het maar iets is dat je boven jezelf en je verslaving stelt en als je maar begrijpt dat JIJ het in ieder geval niet bent.

Dat werkt voor ons allemaal en voor al onze problemen, uitdagingen en verslavingen. Want daar zijn vele vormen van en als we goed kijken kunnen we bij onszelf vast wel een vorm vinden.

De andere 11 stappen vond ik ook verrassend interessant. Hier vind je ze:

Het 12 stappen-plan van AA.


Hoe blijf je in het hier en nu

  • Let steeds op hoe je het huidige moment beoordeelt (negatief of positief?)
  • Herinner jezelf eraan om een aantal keren per dag stil te staan en een paar keer diep in-, en uit te ademen.
  • Sta een aantal keren per dag stil bij wat je denkt en voelt (het zal je verbazen).
  • In plaats van het huidige moment een label te geven, laat het zijn zoals het is.

Blijf dit volhouden totdat het een natuurlijke manier van leven wordt. Jouw standaard instelling.


Die innerlijke vrede voelen kun je oefenen

Die innerlijke vrede heb je steeds bij je. Die had je altijd al maar dat wist je niet of je geloofde het niet. Richt je erop en zet het bewust in (oefen in de rij voor de kassa in de supermarkt).

Want dan zul je het gewaar gaan worden, eerst heel klein op de achtergrond maar het zal groeien.

Hier bewust mee aan de slag gaan maakt dat we gaan ervaren dat we meer invloed hebben dan we dachten. Het was immers nooit de bedoeling dat we marionetten zouden zijn.

 

Geïnspireerd door de lessen van Eckhart Tolle en de lieve wijze medepassagier in het vliegtuig op weg naar huis ♡

 

Als je dit artikel waardevol vindt kun je mij helpen door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor! ♥︎


 

Wil jij werken aan een rustiger hoofd? er meer over weten?
Misschien weet je nog niet wat je wilt, maar wel dat het anders moet. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Samen kijken we wat jij nodig hebt om wat meer innerlijke rust te ervaren.

💬 Boek een gratis kennismakingsgesprek hier

Wil je eerst meer lezen? 

📘 Download mijn gratis E-book “Wie ben jij echt” – met 4 stappen om vandaag al te zetten naar een rustiger en authentieker leven”
Een inspirerend boekje waar anderen van zeggen dat het persoonlijk, verdiepend en praktisch is en perfect voor vrouwen die voelen dat het tijd is voor verandering.

 

Sluit je ook aan en blijf betrokken bij alles wat jouw groei, en die van je relatie, inspireert!

We spammen niet! Lees het privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

© She Believes 2023 - 2025 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam