Ga naar de inhoud

zwarte komijn is een geneeskrachtig kruid

Laatst geüpdatet op 14 november 2023

Zwarte komijn is een geneeskrachtig kruid.

Mijn zoon kwam op een dag thuis met een enthousiast verhaal over zwarte komijn. Dat zou een geneeskrachtig kruid zijn, met name ontstekingsremmend. Hij is erg geïnteresseerd in een gezonde leefstijl en ‘besmet’ mij daar een beetje mee.

Ik ben op onderzoek gegaan en een enthousiast gebruiker van dit magische kruid geworden.

 

Geneeskrachtig en een smaakmaker.

Zwarte komijnzaad is een oud en zeer geneeskrachtig kruid. Niet te verwarren met de lichtbruine komijn (djinten) die je vast in je kruidenrek hebt staan. En die we kennen van de komijnekaas. Ook lekker maar de twee hebben verder niets met elkaar te maken.

Inmiddels gebruik ik het dagelijks in de keuken. Want het is naast geneeskrachtig ook nog eens een heerlijke smaakmaker. Win-win.

Mijn zoon slikt een halve eetlepel op de lege maag ’s ochtends met een glas water (de makkelijke weg maar dan mis je de smaak).

Als je het zaad even in een droge koekenpan roostert komt er een nootachtige licht pittige smaak vrij die een beetje doet denken aan oregano, klein beetje maar.

Ken je naanbrood? daar zitten ook zwarte komijnzaadjes op.

 

De geschiedenis van het zwarte komijnzaad

Ik neem je even mee in een stukje geschiedenis over dit magische kruid.

Zwarte komijn heeft zijn roots diep in Noord-Afrika liggen. Het was er al lang voor onze jaartelling. We moeten duizenden jaren terug in de geschiedenis in landen als India en Egypte.

De bijnaam “olie van de farao’s” heeft het te danken aan farao Toetanchamon die maar 19 jaar is geworden en vanaf zijn 9e op de troon zat in het oude Egypte (zo’n 1500 jaar voor onze jaartelling). Toen in 1922 zijn graf werd gevonden bleek alles nog vrij goed intact te zijn. Zo’n 5000 (kunst)voorwerpen(!) werden in het graf gevonden en ook een kruikje zwarte komijn.

In het midden-oosten staat zwarte komijn bekend als “Habbatul baraka,” wat betekent “zaad van zegening.”

Dit weten maakt deze zaadjes heel bijzonder vind ik. Ik zou ze zonder dit alles te weten nooit gekocht hebben want ze zien er van zichzelf niet heel aantrekkelijk uit.

In de jaren 60 zijn de komijnzaadjes tot in Europa doorgedrongen. En nu ook bij mij in de keuken.

zwarte komijnzaad

Zwarte komijn is dus een lekker en geneeskrachtig kruid!

En wat zijn dan die magische ingrediënten?

De zaadjes lijken een beetje op die van papavers en zitten verstopt in kleine vruchtkapsels. Ze zitten boordevol met allerlei goede dingen zoals vitamines, aminozuren, vetzuren, mineralen en essentiële oliën.

Deze heb ik gekocht bij de Toko.

 

 

Het wordt niet alleen gebruikt als specerij maar ook in de wereld van de fytotherapie en aromatherapie. Zwarte komijn is dus ook als olie verkrijgbaar voor de huid en het haar, bv op droge of geïrriteerde plekjes, eczeem, acné, psoriasis etc. De olie wordt gewonnen uit de zaden van de zwarte komijnplant door ze koud te persen.

Laten we nu eens kijken naar de actieve ingrediënten van zwarte komijnolie. Het zit vol met lipiden, zoals alle oliën. Maar hier is het leuke deel: die lipiden bevatten verschillende soorten vetzuren:

  • 18 tot 29% enkelvoudig onverzadigde vetzuren (de omega 9).
  • 50 tot 60% meervoudig onverzadigde vetzuren (de linolzuur omega 3), een heel groot deel dus.
  • En daarbij verzadigde vetzuren, stearinezuur en palmitinezuur, in percentages tussen de 13 en 19%.

Die laatste hebben we ook nodig, alleen dan wel uit de juiste (gezonde) producten. Ik ben geen arts of diëtist maar hierover kun je genoeg informatie vinden op het net of in de literatuur.

Verder is zwarte komijnolie rijk aan vitamine A (in de vorm van caroteen) en vitamine E. Maar dat is nog niet alles! Het zit boordevol actieve ingrediënten zoals thymochinon en para-cymeen. Allemaal benamingen die de meesten van ons niet veel zeggen maar het is wel interessant wat ze doen.

Ze zijn:

  • immunostimulerend
  • antiseptisch
  • ontstekingsremmend
  • spijsverteringsvriendelijk
  • antiallergisch

Nog even op een rijtje waar het goed voor is

  • Antioxidant: Zwarte komijnolie bevat vier krachtige antioxidanten.
  • Schimmels: De olie bevat ingrediënten die gisten en candida bestrijden.
  • Pijnstillend en Ontstekingsremmend: Als je last hebt van spier- of gewrichtspijn, of misschien van huidproblemen zoals psoriasis of eczeem, dan is zwarte komijnolie ondersteunend. Onderzoek in Iran heeft bewezen dat het ontstekingen kan remmen en zelfs pijn kan verlichten.
  • Maagbescherming: Zwarte komijnolie beschermt je maagwand.
  • Antimicrobiële: Volgens onderzoek bevat het een veelbelovend antimicrobieel effect tegen verschillende organismen.
  • Immunostimulerend: Zwarte komijnolie versterkt je immuunsysteem en helpt infecties te voorkomen.

Zwarte komijn is een geneeskrachtig kruid, dat geloof ik wel na alle gedegen informatie die ik erover gelezen heb. Wij gebruiken het nog te kort om dat te ervaren maar vinden het een heerlijke aanvulling als smaakmaker in veel gerechten. We gooien ze over de salade, een gebakken ei, in de soep en in roerbakgerechten.

 

Toepassing en dosering

Voor plaatselijke toepassing op huid of haar kun je het evt. verdunnen in een neutrale plantaardige olie zoals jojoba-olie. Voor inwendig gebruik, neem één tot drie theelepels zwarte komijnolie bij de maaltijd, of volg de dosering op de verpakking als je capsules gebruikt. Voor kinderen ouder dan 12 jaar is één theelepel per dag voldoende, en voor de kleintjes onder de 12 jaar, een halve theelepel per dag.

Disclaimer: Beschouw dit als voedingssupplement en nooit als vervanging voor medicatie. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om goed geïnformeerd te zijn over wat je wel en niet inneemt.Stop nooit zomaar met medicijnen. Doe dit altijd in overleg met de huisarts.

 

PS (Ik krijg niet betaald hiervoor, ben gewoon enthousiast en deel dat graag).

Ook mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling en relaties lezen? klik dan hier.

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inRECEPTEN
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam