Ga naar de inhoud

Van zelfkritiek naar zelfvertrouwen

Laatst geüpdatet op 23 mei 2025

Gereserveerd, perfectionistisch, chaotisch, dromerig…

Wat zijn jouw zogenaamde ‘minpunten’?

En hoe zou je ze kunnen omdenken naar ‘pluspunten’?


 

Zelfkritiek versus Zelfvertrouwen

Het erkennen van je ‘minpunten’ is vaak de eerste stap in het herstellen van iets wat in je leven misschien niet helemaal naar wens gaat of is gegaan, zoals:

  • Gemiste kansen
  • niet afgemaakte projecten
  • verkeerde keuzes
  • een relatie die niet lekker loopt etc.

Falen

Ware kracht begint met kwetsbaarheid, met echtheid, met er helemaal mogen zijn van jezelf. Dat kwam bij me op toen één van de dierbaarste mensen in mijn leven zei:

‘ik heb een constant gevoel van falen’.

Het ging over veel dingen wíllen doen en alles zó graag goed willen doen maar uiteindelijk altijd uitkomen bij dit verlammende gevoel:

‘Ik heb weer gefaald’


Perfectionisme

Dit gaat over PERFECTIONISME  ➡️ de diepe overtuiging nooit goed genoeg te zijn.

Dr. Brené Brown deed uitgebreid onderzoek naar perfectionisme en kwetsbaarheid. Perfectionisme beschermt kwetsbaarheid zegt zij en het is schadelijk en zelfs verslavend. 


Kwetsbaarheid

Het is voor iedereen te begrijpen denk ik dat het lastig kan zijn om toe te geven dat je niet perfect bent en dat er gebieden zijn waarop je tekortschiet.

Want dat voelt kwetsbaar.

Geef toe, het is makkelijker om naar de ander te wijzen. Maar wat als juist die erkenning van tekortschieten het begin is van echte groei?

💡 Wat zegt ons oordeel over anderen eigenlijk over onszelf?

Anderen zien vaak al wat wij zelf ontkennen, dus waarom zou je niet eerlijk zijn over wat iedereen toch al opmerkt?


Loslaten

Het is loslaten van ballast maar dat voel je pas als je het doet.

Zolang je dat niet doet, voelt het als ‘een strandbal onder water willen houden’ en dat is een stressvolle klus want die plopt steeds ergens anders weer omhoog, hoe hard je ook je best doet.


Van zelfkritiek naar zelfvertrouwen:

minpunt → pluspunt?

Laten we eens zes voorbeelden van zogenaamde minpunten herwaarderen:

  1. Perfectionisme → Oog voor detail en kwaliteit. Wat als een last kan voelen, betekent eigenlijk dat je een uitzonderlijk oog hebt voor kwaliteit en nauwkeurigheid.
  2. Gereserveerdheid → Kracht van observatie en diepgang. Je hebt geen constante bevestiging van anderen nodig en kunt goed alleen zijn, wat een teken is van innerlijke kracht.
  3. Gevoeligheid → Empathisch en verbindend. Dit wordt nog vaak als zwakte gezien maar dat is onterecht. Het is juist een superkracht!  Het stelt in staat om diep contact te maken met anderen en situaties intuïtief aan te voelen.
  4. Introversie → Diep denken en luisteren. Terwijl een introvert soms als verlegen wordt gezien, zijn ze vaak geweldige luisteraars en diepe denkers en analyseren ze situaties grondig voordat ze handelen.
  5. Dromerig → Visionair en innovatief. Dromers kunnen revolutionaire ideeën hebben, omdat ze verder denken dan de realiteit van dit moment.
  6. Twijfelend → Zorgvuldig en analytisch. Als je veel twijfelt, betekent dit ook dat je situaties goed analyseert en niet zomaar overhaaste beslissingen neemt.

De lat mag lager, durf te vertrouwen

Wanneer we blijven geloven: Ik ben veel te gevoelig, ik ben zo chaotisch, ik twijfel zoveel, ik zal nooit iets bereiken want ben zo’n dromer etc, dan lopen we vast in onze ontwikkeling, dan doen we onszelf tekort.

Onderzoek het bij jezelf:

  • Hoe kritisch ben jij?
  • Hoe hoog ligt de lat voor jezelf?

En praat er dan eens met iemand over. Niet de eerste de beste maar iemand die deze materie begrijpt en het goed met je voor heeft. Zo breng je het naar buiten en voelt het ook meteen al wat lichter.


⬇️ EXPERIMENTEER EENS HIERMEE:

Stel je bent chaotisch en je ziet dat als iets negatiefs dus probeer je al je leven lang gestructureerd te zijn. Dit kost bakken met energie. Je doet dit omdat je gelóóft dat het een minpunt is. Doe nu alsof je gelooft dat het een talént is dat jij verborgen houdt. En dat dit talent kan uitgroeien tot een onmisbare kracht, want:

Mensen die als ongeorganiseerd of chaotisch worden bestempeld, hebben vaak een creatieve geest en kunnen buiten de gebaande paden denken.

Beeld je nu in dat je met wat hulp een fijne en passende werkomgeving zou vinden waar jouw creatieve geest van grote waarde is, waar je erom gewaardeerd wordt, geprezen wordt zelfs. En hoe is dat?

Dit is niet hocus pocus, hatseflats en klaar is kees, maar elk stapje in bewustwording brengt je verder op je pad van persoonlijke ontwikkeling.

En dat is toch stiekem wel een beetje magisch vind ik.


 

De spiegel die het jou laat zien

Ik nodig je uit om vandaag even stil te staan voor de (interne) spiegel. Wat zijn de gebieden waarop jij het gevoel hebt tekort te schieten? Hoe hebben deze aspecten je tot nu toe beïnvloed? Schrijf het eens uitgebreid op. Al schrijvend zul je verbaasd zijn over wat er allemaal bij je opkomt aan inzichten. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Het is maar papier en je kan het verbranden als je klaar bent (of niet natuurlijk).

 

➡️ STEEDS MEER JEZELF WORDEN, HOE DOE JE DAT?

 

Wat zijn jouw ervaringen met het erkennen van kwetsbaarheden? Deel gerust je verhaal in de reacties. Ik hoor graag van je. Samen leren we en maken we het verschil! ☺︎

Sluit je ook aan en blijf betrokken bij alles wat jouw groei, en die van je relatie, inspireert!

We spammen niet! Lees het privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

© She Believes 2023 - 2025 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam