Ga naar de inhoud

Waarom zou je in vredesnaam gaan mediteren?

Laatst geüpdatet op 5 augustus 2024

 

‘Waarom zou je in vredesnaam gaan mediteren?’

‘Dat is spiri wiri en iets wat alleen monniken de hele dag doen toch?’ 😳

 

Het is één van de overtuigingen die ik ontmaskerd heb. Hoe meer ontmaskeringen je doet in je leven hoe nederiger je wordt want je gaat ontdekken hoeveel je oordeelt over dingen waar je niets van weet. En dus ga je dat oordelen ook een beetje afleren! win-win.

Mediteren zouden we zelfs letterlijk in vredesnaam moeten doen. Als ieder mens dagelijks zou mediteren, zou er vast vrede op aarde zijn.

 

 

HET ONBEWUSTE DENKEN

We zijn continu aan het denken. Onbewust. Eigenlijk kun je wel stellen dat we in een soort ‘droom-toestand’ zijn. Vandaar dat bewust worden ook wel ontwaken genoemd wordt. Het ís het ook. Mediteren is stilstaan bij die gedachten, door in stilte te zijn zonder afleiding en zonder iets anders erbij te doen. Dat is de oefening. Meer is het niet.

Het creëert pauzes tussen gedachten. Zonder die pauzes is het denken repeterend, het herhaalt steeds hetzelfde, het gaat op de automatische piloot, er is geen sprankje creativiteit of levendigheid meer bij.

 

Denken is van zichzelf een krachtig en creatief instrument, mits we weten hoe het te gebruiken en er niet aan overgeleverd zijn maar juist de regie erover hebben.  

“The mind is one of the most extraordinary tools God has placed in your hand for the creation of your tomorrows” [Neale Donald Walsh]

Lees hier alles over hoe je denken als creatief instrument in te zetten.

 

GELEIDE MEDITATIES

Ik heb kennis gemaakt met mediteren via de geleide meditaties van mijn studiecoach jaren geleden. Het traject bij haar hield in dat we gesprekken hadden die ondersteunend waren bij alles waar ik tegenaan liep in mijn coach-opleiding. En ik liep tegen van alles aan in mezelf, in de vorm van o.a. angsten, onzekerheden en overtuigingen die niet klopten. Naast de gesprekken deed ik een cursus zelfvertrouwen bij haar en kreeg ik een serie met geleide meditaties. Deze zette ik op mijn mp3 speler en zo kon ik ze luisteren tijdens het wandelen of het huishouden doen.

Stil zitten kon ik toen nog niet.

Mijn coach had deze meditaties zelf ingesproken dus dat klonk vertrouwd en ik kon me dan ook goed focussen op wat ze zei zodat ik even uit mijn eigen gedachten was en bemoedigd en bekrachtigd werd met positieve woorden.

Dat was een mooi begin.

Later volgden meerdere meditatie-, en mindfulness-trainingen.

Ik was om.

 

 

ONZE MONKEY-MIND

We noemen onze onbewuste gedachten ook wel monkey-mind, een wild aapje dat nooit stilzit. Die hebben we allemaal, ook de best getrainde monniken. Maar zij zijn heel goed geworden in het beteugelen en afstand nemen van deze onbewuste gedachtestromen.

Het was dus een misvatting van mij dat wanneer we in lotushouding zitten als een monnik met de ogen dicht, we dan soort van ‘wegdrijven’, niet meer op deze wereld zijn. Dat is niet zo. Uiterlijk lijkt het misschien zo maar innerlijk is er nog steeds in bepaalde mate onrust. Er zijn nog steeds gedachten.

Probeer het maar eens, gewoon stilzitten, met gesloten ogen, zonder afleiding van mensen of apparaten. Je zal zien dat je dan overstroomd wordt met gedachten, vaak oordelend:

‘huh wat ben ik nou aan het doen’….. ‘hoe laat begon die bespreking ook al weer’….. ‘oh nee, ik mag niet denken, focus op m’n ademhaling’ …. ‘ nog even doorzetten’ …. ‘jemig ik zit m’n tijd te verdoen met deze onzin’ enz enz.

En je kan deze ‘stemmetjes’ niet weerstaan dus je stopt. En doet het nooit weer. En blijft voor altijd vinden dat mediteren belachelijk is.

Of niet..

 

KRACHTTRAINING

Mocht je ooit in de sportschool getraind hebben dan weet je hoe pittig ook dát is in het begin. En ook dan krijg je te maken met je innerlijke criticus (die stemmetjes). Het zijn de doorzetters die het langer volhouden dan een paar maanden en er dan zelfs helemaal aan verknocht raken. Meestal omdat ze het resultaat zien in de spiegel.

Mediteren kun je ook leren volhouden. En dat gaat ook opleveren. Maar dan voor je innerlijk en dat is minstens zo belangrijk. Hoe dan?

Er komen pauzes tussen de gedachten, er komt een gevoel van afstand tussen jou en je gedachten. Er komt meer rust in je hoofd en je lijf (meer vrede). Je gaat bewuster leven, wakkerder zijn. Je realiseert je dat je niet je gedachten bent en ik kan je zeggen dat er eigenlijk geen gevoel zo bevrijdend is dan dat.

 

Mediteren dus, pauzes tussen je gedachten. Ruimte. Een paar seconden is al goed genoeg.

 

Het belangrijkste is dat er vaker pauzes in de gedachtestroom komen dan dat ze langer worden. Als je de gewoonte zou kunnen inbouwen in je dagelijks ritme, ook al is het maar 5 minuten ’s ochtends en 5 minuten ’s avonds, maakt dat op een gegeven moment al echt het verschil.

 

 

GELEIDE MEDITATIES EN APPS

Geleide meditaties zijn dus fijn om mee te beginnen en ze blijven fijn om te doen. Je hebt dan hulp, een soort ‘anker’ van die stem die er zo nu en dan is waar je je op kunt richten. Er zijn veel mooie meditaties (gratis) te vinden op youtube of de app Insight. Ik heb een abonnement op de app Calm en ben daar heel blij mee. (Zij betalen mij hier niet voor.)

 

In dit boek schrijft Jelle Hermus op een luchtige, toegankelijke manier over meditatie.

 

 

ADEMHALING ALS ANKER

Je kan het ook zonder begeleiding doen en dan met je ademhaling als ‘anker’.

Bewust zijn van je ademhaling trekt je aandacht bij het denken wat weg en schept ook ruimte.

Eén bewuste ademhaling is al genoeg om wat ruimte te maken waar eerder een stroom van zich herhalende gedachten was. Het brengt je weer in het NU.

Misschien heb je dat ook wel dat je lijf soms ineens een diepe zucht slaakt. Dat je heel diep inademt en uitademt met een zucht. Dan was je onbewust en oppervlakkig aan het ademen,  verdwenen in gedachtestromen en in één ademteug weer terug in het hier en nu.

In het boek ‘de nieuwe aarde’ zegt Eckhart Tolle over ademen dat veel mensen onnatuurlijk ondiep ademen. Hoe meer we ons bewust worden van de ademhaling (door te mediteren), hoe meer de natuurlijke diepte ervan zich herstelt.

 

BOVEN HET DENKEN UITSTIJGEN

Je kunt niet denken én tegelijkertijd je bewust zijn van je ademhaling. Bewuste ademhaling zet je verstand stil maar je bent toch klaarwakker en alert. Je stijgt boven het denken uit. Hoe vaker je dat ervaart, hoe meer je bewust wordt van de ruimte boven het denken, wat Eckhart het ‘eeuwige NU’ noemt.

Klinkt als een hele fijne plek om te ZIJN… toch?

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor! ♥︎

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam