Ga naar de inhoud

Hoogsensitiviteit als superpower zien

Laatst geüpdatet op 30 augustus 2024

 

Toen de psycholoog mij uitlegde wat hoogsensitiviteit is herkende ik dat wel. De puzzel van mijn leven werd completer, er pasten ineens veel meer stukjes.

Toch verzette ik me ertegen en praatte er met niemand over. Ik probeerde zelfs om er overheen te komen door er tegenin te gaan. Dat kwam door de onbewuste overtuiging dat gevoeligheid zwak is. Mijn hele omgeving leek daarvan overtuigd te zijn.

Hoogsensitiviteit is niet zwak maar juist een superpower! En laten we dat nu eindelijk eens waarderen en inzetten en daarmee bijdragen aan een betere wereld!

 

Er ligt nog steeds zoveel lading op de termen, vooral op ‘hooggevoeligheid’, wat nog vaak wordt gezien als overgevoeligheid, overprikkeldheid en overemotioneel.

Niet iedereen die hoogsensitief is, reageert overprikkeld, overgevoelig of overemotioneel. En niet iedereen die overprikkeld is of overemotioneel reageert, is hoogsensitief. Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten zien dat hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid duidelijk te onderscheiden is van overgevoeligheid, overprikkeld en over-emotioneel zijn. Sommige hsp’en laten dit gedrag zien maar het is niet aangeboren en valt niet onder de basis-eigenschap hoogsensitiviteit. Overgevoeligheid en overprikkeld zijn is een gevolg van stress of trauma en dat speelt onder de mensheid in z’n geheel.

Dit blijkt uit onderzoek van de Belgische Dr. Severine van de Voorde. Zij is HSP Specialist en ze legt op deze website heel helder uit wat hoogsensitiviteit wel en niet is.

Als het thema je aanspreekt ga daar dan een kijkje nemen. Ik ben alleen maar ervaringsdeskundige, geen specialist.

 

Hoogsensitiviteit is een superpower

Ik deel Severine haar enthousiasme over de superpower die hoogsensitiviteit in essentie is. Eindelijk iemand die dát benadrukt en hartstochtelijk naar buiten brengt.

Sinds ik (al geruime tijd) mezelf met hoogsensitiviteit serieus neem heb ik onderzoeken gelezen en volg ik mensen die er verstand van hebben. Onderzoek van dr. Elaine Aron heeft aangetoond dat het gaat om een aangeboren eigenschap (niet een persoonlijkheidsstoornis), die wordt gevonden bij 15 tot 20% van de bevolking (vrouwen én mannen). Het is een grote groep (1 op de 5 mensen). Te veel om over het hoofd te zien, maar blijkbaar niet genoeg om goed begrepen te worden door de meerderheid van de mensen om ons heen.

De mis-interpretaties zijn vooral dat het alleen vrouwen zijn, dat ze introvert zijn (en degenen die er echt niks van snappen noemen het zelfs zwak dus).

Dat klopt allemaal niet. Ook mannen kunnen hoogsensitief zijn en ruim een derde van de totale groep is extravert. Zwak zijn is hierboven al weerlegd in de uitleg van Dr. Severine van de de Voorde.

Bijzonder is dat biologen de eigenschap ook hebben gevonden bij meer dan 100 soorten van fruitvliegen, vogels en vissen tot honden, katten, paarden en primaten (en er zijn waarschijnlijk veel meer).

Dr. Elaine Aron* heeft de naam hoogsensitiviteit bedacht en zij heeft vastgesteld in haar wetenschappelijk onderzoek dat de hersenen en het zenuwstelsel van mensen met hoogsensitiviteit daadwerkelijk anders werken. Dat zorgt ervoor dat mensen met hoogsensitiviteit de wereld anders waarnemen en situaties anders beleven dan de mensen die niet hoogsensitief zijn. In de afgelopen 5 jaar heeft breed en wereldwijd wetenschappelijk neurologisch en genetisch onderzoek dit bevestigd en aangevuld.

En anders is niet minder goed of beter, anders is gewoon mooi anders. 

*Elaine Aron is wetenschapper, ervaringsdeskundige en pionier in het onderzoek naar hoogsensitiviteit. Op haar website vind je veel meer informatie evenals (engelstalige) testen.

De drie belangrijke kenmerken, die alle drie aanwezig moeten zijn om van hsp te kunnen spreken, zijn: 1 OPMERKZAAMHEID (van interne en externe prikkels) 2 DIEPGAANDE VERWERKING (van prikkels) 3 SOCIALE INTUÏTIE (omgeving scannen en lezen) Bron: dr. Severine v.d. Voorde

Dus we scannen onze omgeving intensief, verwerken alles intenser (bewust of onbewust), ons intuïtief en empathisch vermogen is sterker, net als de sensitiviteit voor subtiele signalen en de verbeeldingskracht.

Er is een belangrijke voorwaarde verbonden aan HSP zijn en die superpower te voelen, vast te houden en in te zetten: dat is dat je fysiek stresslevel niet chronisch verhoogd is (chronische overprikkeling) en dat je in een voor jou passende omgeving leeft en werkt. Dus dat je goed voor jezelf zorgt, voor de kwaliteiten én de valkuilen. 

➡️Floreren als HSP

➡️’Het is zo druk in mijn hoofd’

 

Als je vermoed dat je hoogsensitief bent (of je kind of je partner) ga dit dan uitzoeken of het daadwerkelijk zo is en neem dan het besluit om het als een gave te zien en alsjeblieft niet als een beperking.

 

Want de eigenschappen die horen bij hoogsensitiviteit zijn juist nodig in de wereld

We zouden dringend moeten beginnen met het accepteren en waarderen van gevoeligheid in de wereld. Die van onszelf én die van de ander. Net zoals we hoognodig elkaar [en onszelf] in ál onze diversiteit de ruimte zouden moeten geven.

Want alleen dan kan eenieder op z’n eigen plek met z’n eigen gaven en talenten zich inzetten voor en bijdragen aan een betere wereld, waar dan ook en hoe klein of groot dan ook.

 

Verbinding zoeken in plaats van verwijdering creëren

We kunnen als HSP makkelijk gefrustreerd raken doordat anderen bepaalde zaken niet zo zien als wij en ook niet zo belangrijk vinden. Daar niet over oordelen, omdat nou eenmaal niet iedereen hetzelfde voelt, kan een uitdaging zijn die we ook hebben aan te gaan.

Voor mij persoonlijk soms nog wel lastig. Ik kan in mijn enthousiasme doorslaan in m’n passie voor rechtvaardigheid en de ander daarvan willen overtuigen. In het bijzonder de mensen die zo gepantserd zijn en afgesloten lijken.

Ik realiseer me daardoor ook dat het maar goed is dat niet iedereen zo intens voelt. Dus laat ik die drive maar wat losser. Ik ervaar daarin de ruimte om bewust te kiezen altijd verbonden te zijn of af en toe niet, voor innerlijke rust. Een mooie les!

 

Een hoogsensitief persoon is geen pieper, lulletje rozenwater, slappeling, softie of sukkel waar de rest van de wereld voorzichtig mee om moet gaan!!

Dit mogen we zelf volgens mij ook wel wat meer beseffen én uitdragen: we zijn sensitiever dan 80% van de mensheid en dat is een superpower die deze wereld nodig heeft. We hebben de verantwoordelijkheid om er wat mee te doen.

Hoe meer we allemaal [niet alleen hoogsensitieven] contact maken met ons gevoel, des te meer zullen we ons verbonden voelen met elkaar (in plaats van verwijderd van elkaar) en des te meer kunnen we betekenen, voor onszelf en onze omgeving.

 

Bedankt voor het meelezen en ik hoop dat je er wat aan hebt gehad ♥︎

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor! ♡

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam