Ga naar de inhoud

Spiritualiteit is niet zweverig

Laatst geüpdatet op 15 maart 2024

Over persoonlijke en spirituele ontwikkeling, de verschillen en de opbrengsten.

 

Spiritualiteit is best nog vaak een lastig woord met een ‘zweverige’ of religieuze lading.

Dat was het voor mij ook. Ik had er negatieve associaties bij. Van glaasjes draaien en geesten oproepen en de hele dag mantra’s zingen en wierook branden, tot de strenge leer en de dogma’s van de kerk.

Jammer maar tegelijkertijd is dát waar het om gaat. Dat we de aannames en overtuigingen die we hebben eens onder de loep nemen.

Dóór spirituele ontwikkeling worden we ons bewust hiervan. Van alles wat innerlijk leeft dus ook gedachten en emoties. Zodat we ze kunnen leren begrijpen en waar nodig loslaten.

 

Spirituele ontwikkeling is dus eigenlijk bewustwording. Heel aards, niets zweverigs aan.

 

Wat persoonlijke en spirituele ontwikkeling mij heeft opgeleverd en waarom ik er zo graag en enthousiast over deel vertel ik ook hier wat over (link naar de pagina opent in een nieuw tabblad).

 

Bewustzijn is zo’n groot en belangrijk thema. Als we denken aan de metafoor van de ijsberg van Freud zien we dat het grootste gedeelte (90-95%)) van ons ‘zijn’ onder water is. Niet alleen de processen zoals bloedsomloop en ademhaling maar ook gedachten over onszelf en de wereld en onze medemensen.

‘We zijn geprogrammeerd’ zegt dr. Joe Dispenza. ‘Deze onbewuste processen sturen ons gedrag aan, terwijl we denken dat we dat zelf doen’. (Dit is zijn website voor als je geïnteresseerd bent in wat hij hier nog meer over te zeggen heeft).

 

JE BENT JE GEDACHTEN NIET

“Je bent je gedachten niet”. Toen ik dat voor het eerst hoorde drong het nog niet door. Maar zoals dat gaat met zaadjes, daar groeit iets uit en geleidelijk aan ging ik ervaren dat ik m’n gedachten niet ben. Hoe bevrijdend dat is kan ik bijna niet eens uitleggen.

Mooie metafoor voor ons proces van persoonlijke en spirituele ontwikkeling vind ik de beukenhaag van mijn overburen. Elk voorjaar wil ik het zien gebeuren dat ie steeds groener wordt maar op een dag is hij groen.

 

WAT IS BEWUSTZIJN

Bewust zijn is opmerkzaam zijn, met aandacht dingen doen. En het is ook een dieper niveau van functioneren (meer ‘zijn’ dan doen) met een gevoel van innerlijke kracht. Bewust van meerdere facetten in onszelf én de wereld om ons heen en ons daarmee verbonden voelen.

Dat gevoel van ‘er is meer tussen hemel en aarde’ wat we bijna allemaal hebben is hier van toepassing.

boek de zin van het bestaan

In het spiritueel woordenboek staat dat ‘zingeving’ een synoniem is van ‘bewustzijn’. Dat vond ik verrassend (zo van hoe dan?) en tegelijk mooi eigenlijk. Het deed me denken aan wat Victor Frankl daarover zegt:

“Zingeving is de diepste behoefte van de mens”

[Hij was psychotherapeut en auteur van o.a. het boek ‘de zin van het bestaan’ dat hij schreef nadat hij meerdere concentratiekampen had overleefd. Zo’n boek dat iedereen zou moeten lezen!]

 

Wanneer we persoonlijk en spiritueel ontwikkelen is dat een geschenk voor onszelf én onze omgeving. We halen het beste uit ons zelf met de creatie-kracht die we hebben gekregen en daar profiteert de wereld van (onze omgeving). Dat is het rimpel-effect dat we zien als we een steen in het water gooien. Het reikt altijd verder dan je beseft.

Samen maken we de wereld mooier en dát is die zingeving die Viktor Frankl bedoelt.

 

Persoonlijke en spirituele ontwikkeling zijn twee concepten die vaak door elkaar gehaald worden. Er is overlap maar er zijn ook verschillen.

WAT IS HET DOEL EN DE FOCUS

Persoonlijke ontwikkeling richt zich op het verbeteren van specifieke kanten van jezelf, zoals vaardigheden, gedrag, mindset, emotionele intelligentie (EQ). Het doel is vaak meer geluk, gezondheid of succes.

Spirituele ontwikkeling is gericht op het verkennen en verdiepen van je spirituele zelf, het vergroten van bewustzijn over de betekenis van het leven, het ontwikkelen van een dieper begrip van het universum, en het verbinden met ‘iets dat hoger en sterker is dan ons mensen’.*

HOE WERKT HET BIJ BEIDE

Persoonlijke ontwikkeling is vaak praktisch en gericht op concrete stappen, doelen en meetbare resultaten. We gebruiken daarvoor zelfhulpmethoden, coaching, training en/of psychologische ondersteuning.

Spirituele ontwikkeling is meer naar binnen gericht, op het verkennen van innerlijke dimensies. Het aanbod van ondersteuning hierbij is eindeloos en zo divers dat er altijd wel iets is dat passend is bij jouw manier van leven of overtuiging.

RESULTATEN VAN BEIDE

We merken de resultaten van persoonlijke ontwikkeling in bv in een betere gezondheid, verbeterde relaties, groei en plezier in het werk en een algemeen gevoel van welzijn.

De resultaten van spirituele ontwikkeling ervaren we door een dieper begrip van de zin van het leven, meer innerlijke vrede, een gevoel van verbondenheid met alles en met een macht die groter is dan wij mensen*

*Een belangrijk onderdeel uit het 12-stappenplan van de AA is dat je gelooft in een macht die groter is dan jij. Dat mag God zijn maar dat mag ook jouw liefde voor een dierbare zijn. Als het maar iets is wat je boven jezelf en je verslaving stelt. Ook als je niet verslaafd bent is dit van toepassing op moeilijkheden, problemen, en nare gevoelens.

CONCLUSIE

Spirituele en persoonlijke ontwikkeling kunnen goed samengaan. Ergens in je ‘innerlijke ontwikkelingsreis’ merk je vaak dat beide in elkaar over vloeien. Maar niet altijd want we hebben allemaal verschillende behoeften, overtuigingen en waarden.

We zien mensen die zich meer in het spirituele verdiepen en anderen die daar niet zoveel mee hebben en persoonlijk enorm groeien.

 

‘EN NU IS HET KLAAR EN MOET HET ANDERS’ IS BRANDSTOF

Persoonlijke en spirituele ontwikkeling is een innerlijke reis die ongelooflijk mooi is. Een reis naar onbekende gebieden. Het begint vaak wanneer we helemaal klaar met iets of iemand of onszelf zijn, met een gevoel van ‘het móet nu anders’.

Dat sterke gevoel ‘het móet nu anders’ is nodig want anders doen we het niet of geven we binnen no-time weer op. De comfortzone heet niet voor niks zo. Daarbuiten is het veel minder comfortabel en overzichtelijk.

Wat ook niet helpt is onze maatschappij van vandaag de dag waar het vaak draait om snelheid en grote successen. Wat ons het gevoel kan geven toch nooit goed genoeg te zijn en altijd van alles en nog wat te moeten bewijzen (aan wie eigenlijk??).

 

MILDHEID ALS METGEZEL

Mildheid naar jezelf toe haalt die druk wat weg. Het moedigt aan om vriendelijker te zijn voor jezelf en jezelf te accepteren terwijl je groeit.

Daarom is mildheid een waardevolle metgezel. Het geeft ons ruimte om fouten te maken, om te leren van mislukkingen en onszelf te vergeven voor wat niet goed gaat. Het helpt ons in te zien dat we menselijk zijn met alle daarbij horende imperfecties en tekortkomingen.

Mildheid is van onschatbare waarde in kwetsbare momenten van teleurstellingen en twijfels. Het helpt ons juist om de veerkracht te vinden waarmee we opstaan na elke val, waarmee we kansen zien om te groeien in plaats van ontmoedigd te raken en op te geven.

 

Bedankt voor het lezen! Wees mild voor jezelf en je proces

 

Als je dit artikel waardevol vindt wil je me dan helpen deze boodschap te verspreiden? Dat kan door het te delen via de social media knoppen rechts. Alvast dank daarvoor!

WIL JE MEER?

MELD JE AAN VOOR DE UPDATES

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Gepubliceerd inPERSOONLIJKE ONTWIKKELING
© She Believes 2023 - 2024 Alle rechten voorbehouden.
Protected by CleanTalk Anti-Spam